Dr. Bakos Bencével a pajzsmirigy cisztákat szedtük darabjaira

Dr. Bakos Bencével, a ThyroCare Pajzsmirigy göb Diagnosztikai és Kezelési Központ, valamint a PeriodX Endokrinológiai és Nőgyógyászati Központ belgyógyász, endokrinológus szakorvosával a pajzsmirigy cisztákat szedtük darabjaira. Megtudtuk, hogy ciszta és ciszta között is van különbség, olyan alapfogalmakat tisztáztunk, amelyek gyakran összemosódnak a köztudatban és az is kiderült, hogy mi az első gondolata a belgyógyász-endokrinológusnak, ha valami oda nem illőt lát az ultrahang képen a pajzsmirigyben.

Már az elején fontos tisztázni, hogy pontosan mit nevezünk cisztának, mivel előfordulhat, hogy amit a köznyelvben cisztának hívunk az valójában orvosi szempontból nem annak számít. Medicina szerint akkor beszélünk tiszta cisztáról, ha abban csak és kizárólag folyadék van és nincs benne sejtes elem. Ezeket a szakma külön entitásként kezeli, mivel gyakorlatilag mindig jóindulatú elváltozások.

A szakorvos rendelései alkalmával, azonban többször talál olyan képleteket ultrahang képen, amelyek folyadékot és szilárd elemeket is tartalmaznak, az ilyen esetekben a cisztikus göb elnevezés fog a leletre kerülni. Bármit is talál az ultrahangot végző szakorvos a vizsgálat során, mindig az az első gondolat, hogy ez jó-vagy rosszindulatú elváltozás és ennek nyomán rendel el újabb beavatkozásokat.

A pajzsmirigy ciszták kisebb része kialakulhat csecsemőkorban, ami mögött fejlődési rendellenesség állhat, ezek többnyire már kisgyermekkorban kiderülnek. A szakorvos pácientúrájában, azonban nem ez a meghatározó. Sokkal inkább felnőtt páciensek érkeznek hozzá, akiknél egy általános szűrővizsgálat vagy egy nyaki ér ultrahang során derült fény a ciszta meglétére.

pajzsmirigy ciszta ultrahang vizsgálata

Arra, hogy a ciszták pontosan mitől alakulhatnak ki nincs egyértelmű válasz. A kutatások és több éves tapasztalat azonban azt mutatja, hogy az örökletes hajlam jelen van, illetve akinél már egy ciszta kialakult nagyobb eséllyel jelentkezik több is.

Az örök kérdés, amit szinte minden alkalommal feltesznek Dr. Bakos Bencének, hogy felszívódhat-e magától a pajzsmirigy ciszta? A válasz természetesen nem egyszerű igen vagy nem, hiszen az emberi szervezet működése néha még a tudományt is meg tudja lepni, mivel akadnak olyan esetek, amikor a ciszták bevéreznek és eltűnnek, de ez a folyamat igen ritkán játszódik le.

Nem érdemes arra várni, hogy a ciszták maguktól felszívódjanak, mert a modern orvostudománynak hála ma már olyan eszközök állnak rendelkezésre, mint a ciszta leszívása, alkoholos befecskendezése és végső, biztos megoldásként pedig a legújabb kezelési forma a lézeres thermoablációs eljárás. Ezek a beavatkozások orvosi kontroll mellett történnek, így nemcsak biztonságosak, de hosszú távú megoldásokat eredményezhetnek.

pajzsmirigy ciszta

Időpontfoglalási igény küldése

Az alábbi űrlap kitöltésével küldje el időpontfoglalási igényét és munkatársaink felveszik Önnel a kapcsolatot.

További hírek

Időpontfoglalás

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

Amennyiben kérdése merülne fel, kérjük vegye fel ügyfélszolgálatunkkal a kapcsolatot, akik készséggel állnak az Ön rendelkezésére.