Nyaki erek kétoldali ultrahang vizsgálata (Carotis Doppler)

A nyaki erek kétoldali ultrahang vizsgálata már kezdődő stádiumban is lehetőséget nyújt a nyaki ütőerek kóros állapotváltozásainak felismerésére, az érelmeszesedés, az elzáródások és esetlegesen akár egy későbbi stroke veszélyének jelzésével.
A nyaki erek ultrahang vizsgálata fájdalommentes és gyors eljárás a nyakban futó verőerek állapotának átfogó felmérésére. Ezek az erek felelősek az agy vér-, és oxigén ellátásáért, megfelelő működésük ezért érthető módon kiemelt jelentőséggel bír.

Az agy, a nyaki verőér rendszeren és a nyakcsigolyai verőereken keresztül kapja a működéséhez szükséges mennyiségű vérellátást. A nyaki ütőerek elmeszesedése során az érfalban úgynevezett plakkok keletkezhetnek, amelyek érszűkületet okoznak. A szűkület csökkentheti a normál agyi véráramlást, átmeneti agyi oxigén-, és tápanyaghiányt okozva ezzel.
A tünetek a vérellátás zavarától függően változatos formában jelentkezhetnek és hívhatják fel magukra a figyelmet (pl. ájulás, megszédüléses rosszullétek formájában).

Milyen esetekben javasolt a vizsgálat?

  • egyensúlyzavar vagy gyakori szédülés észlelése esetén
  • rövid ideig tartó, múló látás-, mozgás,- vagy beszédzavar tüneteinek észlelése esetén – felső végtagi zsibbadás észlelése esetén
  • gyakori, visszatérő fejfájás esetén
  • egészségtelen életmód – dohányzás, mozgásszegény életmód esetén
  • kezeletlen magas-vérnyomás betegség fennállása esetén
  • cukorbetegség esetén
  • magas koleszterin, vérzsír szint esetén

Képalkotó vizsgálatainkat központunkban a legkorszerűbb ultrahang diagnosztikai eszközökkel végezzük. A diagnózis felállításában, valamint a további szükséges terápiák meghatározásában nőgyógyász, belgyógyász-endokrinológus szakorvosaink állnak pácienseink rendelkezésére.

Időpontfoglalási igény küldése

Az alábbi űrlap kitöltésével küldje el időpontfoglalási igényét és munkatársaink felveszik Önnel a kapcsolatot.

Szolgáltatást végző orvosaink

Dr. Kára-Cséplő Andrea

Radiológus szakorvos

Kapolcsódó szakterületek

Időpontfoglalás

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

Amennyiben kérdése merülne fel, kérjük vegye fel ügyfélszolgálatunkkal a kapcsolatot, akik készséggel állnak az Ön rendelkezésére.