Akaratlan Vizeletcsepegés: Valós Probléma, amit sokszor még mindig Tabuként Kezelünk!

Az inkontinencia, vagyis az akaratlan vizeletcsepegés csaknem minden harmadik nő életét megkeseríti, mégis kevés személyes figyelmet kap. Gyakorisága a nők körében háromszor nagyobb, mint a férfiaknál, és bizonyos életkorokban – különösen 30 és 50 év között – jelentősen nő a kialakulásának esélye. Bár egyre többen érintettek, sokan még mindig szégyenkezve magukra maradnak a panaszok fogságában, vagy egyszerűen úgy gondolják, hogy ez az öregség vagy a szülés utáni változások „természetes” velejárója, amit nem lehet megoldani. Pedig van kiút!

Az inkontinencia panaszok hátterében legtöbb esetben a medencefenék izmainak gyengülése áll jellemzően a várandósság, a szülés vagy az életkor előrehaladtának következtében. Bár a medencefenék izmainak megfelelő működését számos tényező és testi változás befolyásolja, az izmok diszfunkciója jellemzően már csak olyankor kap figyelmet, amikor konkrét panaszok is jelentkeznek.

Az inkontinencia különböző típusai léteznek, beleértve a stresszinkontinenciát és az „urge” inkontinenciát.

A stresszinkontinencia esetén a vizeletcsepegés köhögés, tüsszentés, nevetés vagy ugrálás hatására jelentkezik, míg az „urge” inkontinencia esetén hirtelen érkezik egy azonnali vizelési inger, akár olyankor is, amikor a hólyag nem is teljesen tele. Sokszor ezek a tünetek terhesség alatt gyakoriak, de szülés után sok esetben javul vagy akár meg is szűnhet a helyzet.

A jó hír az, hogy van megoldás az inkontinencia kezelésére. Amennyiben a panaszokat izomgyengeség okozza, a célzott medencefenék gyógytorna, hatékony megoldást nyújthat az érintetteknek. Nemzetközi és magyar szakmai ajánlások is javasolják a Biofeedback intim terápiát, amely az egyik legbiztosabb módja a megfelelő medencefenék izomzat tréning elsajátításának. Ennek lényege az izomtréning idegrendszeri tudatosítása, amely segítségével néhány alkalom után már önállóan, visszacsatolás nélkül is hatékonyan alkalmazható a medencefenék torna.

biofeedback az akaratlan vizeletcsepegés ellen

Gonda Sára gyógytornász, biofeedback tréner tapasztalata szerint egyre többen mernek szakemberhez fordulni az inkontinenciával kapcsolatban, néhányan már prevenciós jelleggel is. Sokan azonban még mindig egyedül vagy online videók segítségével próbálják otthon megoldani a problémát, sokszor minden visszacsatolás nélkül. Vagy többnyire egyáltalán nem oldják meg a problémát. Megpróbálnak együtt élni vele enyhe tünetek esetén és inkább elfogadják és alkalmazkodnak hozzá, mintsem, hogy tudatosan megoldást keresnének.

Az akaratlan vizeletcsepegés tehát nem kell, hogy az életünk része legyen. A legfontosabb lépés, hogy már az enyhe tünetek megjelenésekor is konzultáljunk szakemberrel. Korai kezeléssel gyakran megelőzhető az inkontinencia további súlyosbodása.

Fordulj szakemberhez, kérj segítséget, a boldogabb, komfortosabb életért!

inkontinencia

Időpontfoglalási igény küldése

Az alábbi űrlap kitöltésével küldje el időpontfoglalási igényét és munkatársaink felveszik Önnel a kapcsolatot.

További hírek

Időpontfoglalás

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

Amennyiben kérdése merülne fel, kérjük vegye fel ügyfélszolgálatunkkal a kapcsolatot, akik készséggel állnak az Ön rendelkezésére.