Teherbeesés PCOS mellett? Nem lehetetlen!

Sokszor érkezik a kérdés endokrinológusainkhoz: Lehetséges-e a teherbeesés a PCOS mellett? Nos, örömmel mondhatjuk, hogy igen! A PCOS nem akadályozza meg a sikeres várandósságot, azonban tudatosan kell foglalkozni a problémával és szakértő segítségét kell kérni a PCOS kezelése és a termékenység javítása érdekében.

De mi is az a PCOS és mi köze van a teherbeeséshez?

A PCOS  (policisztás petefészek szindróma) egy igen gyakori nőgyógyászati-endokrinológiai probléma, amely a fogamzóképes korú nők leggyakoribb hormonális megbetegedése. A betegség és a sikertelen teherbeesések egyik leggyakoribb okaként tartják számon.

A PCOS gyakran hátterében nemcsak genetikai tényezők állnak, hanem többnyire a magas az inzulinszint is. A kialakult az inzulinrezisztencia esetén a petefészkek több férfi nemi hormont termelnek, amely gátolhatja a spontán teherbeesést. Az emelkedett androgén (férfi) hormonszint pedig számos egyéb kellemetlen tünetet okozhat, például: pattanásos, zsíros bőr, rendszertelen menstruáció, terméketlenség, hajhullás vagy férfias típusú kopaszodás, kóros elhízás, vagy erős szőrnövekedés.

Mit lehet tenni a sikeres várandósság érdekében?

A PCOS kezelésének alappillérei: a DIAGNÓZIS felállítása, az ÉLETMÓDVÁLTÁS, szükség esetén GYÓGYSZERES támogatás.

PCOS diagnózis felállítása:

A policisztás ovárium szindróma sok esetben későn derül ki, vagy későn figyelnek fel a tünetekre ezért diagnosztizálása nem mindig könnyű. A PCOS diagnózisának felállításához nőgyógyászati-endokrinológiai kivizsgálás és célirányos laborvizsgálatok szükségesek első lépésben.

Életmódváltás:

A terápia része lesz az Életmódváltás. Bár a túlsúly önmagában is csökkentheti a teherbeesés esélyeit, PCOS esetén különös figyelmet kell fordítani a felesleges kilók leadására. Ehhez elengedhetetlen a megfelelő táplálkozás és étrend (PCOS diéta) kialakítása dietetikus segítségével, valamint személyre szabott mozgásterápia beiktatása. Ne feledkezzünk el a lelki egyensúlyról sem, mert a stressz növelheti a kortizolszintet, amely mellékvese kimerülést okozhat (ez is hozzájárulhat a meddőséghez), hanem inzulinszint-emelkedést is eredményezhet. Ráadásul a túlzott stressz súlyosbítja a PCOS tüneteit.

Gyógyszeres kezelés:

Az életmódváltás mellett gyakran szükség lehet gyógyszeres támogatásra is, hogy a PCOS ne jelentsen akadályt a gyermekvállalásban. Mivel gyakran az inzulinrezisztencia áll a PCOS hátterében, ezért fontos annak kezelése is. Erre szakorvosunk gyógyszeres kezelést (metformin) is javasolhat, amely nemcsak csökkenti az inzulinszintet, hanem segít a fogyásban is.

A PCOS kezelése tehát egy hosszadalmas és sok türelmet igénylő folyamat, amely több szakterület együttes bevonását, támogatását és együttműködését igényli a pácienssel.  Az egyénileg beállított gondozási folyamat a jól beállított anyagcsere és hormonszintek, valamint az életmódváltás esetén lehetséges a természetes úton való teherbeesés is.

Azokban esetekben, ahol más kórképek vagy szövődmények akadályozzák a természetes teherbeesést, akkor PCOS esetén is érdemes lehet elgondolkodni a mesterséges megtermékenyítésen.

PCOS

Időpontfoglalási igény küldése

Az alábbi űrlap kitöltésével küldje el időpontfoglalási igényét és munkatársaink felveszik Önnel a kapcsolatot.

Medicare

További hírek

Időpontfoglalás

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

Amennyiben kérdése merülne fel, kérjük vegye fel ügyfélszolgálatunkkal a kapcsolatot, akik készséggel állnak az Ön rendelkezésére.