Sürgősségi Fogamzásgátlás: A 72 Órás és 120 Órás Tabletták Különbségei

A sztereotípiákkal ellentétben sürgősségi fogamzásgátlás nemcsak egy-egy felelőtlen éjszaka után lehet indokolt.

Még tudatos védekezéssel, a legelővigyázatosabb szexuális együttlét során is előfordulhatnak balesetek. Bárkivel megtörténhet, hogy elszakad az óvszer, kimarad néhány tabletta vagy ledönti a lábáról a hasmenéses vírus.

Amennyiben már megtörtént a baj, akkor se essünk pánikba. Mérlegeljük a helyzetet és, ha aggódunk egy esetleges nem kívánt várandósság miatt mihamarabb keressünk fel nőgyógyászt, aki fel tudja írni a szükséges sürgősségi fogamzásgátló tablettát. Bár vizsgálatra általában nincs szükség, a készítményt kizárólag szakorvos írhatja fel nőgyógyászati konzultáció keretein belül, hiszen minden esetben ki kell zárni egy esetleges korábbi várandósság kockázatát.

sürgősségi fogamzásgátlás

A sürgősségi fogamzásgátlásnak nincs abszolút ellenjavallata, hiszen azokban a betegségekben, ahol használatuk az alapbetegségen ronthat, ott egy nem kívánt terhesség fokozottabb veszéllyel bír. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy gyakori használatra semmiképp sem alkalmas ez a módszer a magas hormontartalom és egyéb kockázati tényezők miatt. Hosszú távon mindenképpen javasolt nőgyógyász szakorvost felkeresni és korunknak valamint aktuális élethelyzetünknek megfelelően egy biztos védelmet nyújtó, személyre szabott fogamzásgátlási módszert alkalmazni.

Mi a különbség a 72 órás és a 120 órás tabletták között?

A sürgősségi fogamzásgátló készítmények közül a legelterjedtebbek a 72 órás készítmények, de a létezik már olyan esemény utáni tabletta is, amely az aktust követő 120 órán belül is védettséget biztosít.

Mindkét tabletta elsősorban az ovuláció és a megtermékenyülés megakadályozásának révén hat, így csakis a védekezés nélküli együttlét és a tüszőrepedés közötti időszakban alkalmazva lehet hatásos. Sikerességük az első 24 órában maximális, majd hatásuk ezt követően az idő függvényében fokozatosan csökken.

A 72 órás tabletta levonorgestrelt, vagyis egy szintetikus sárgatest-hormon származékot tartalmaz. A tabletta egyetlen előnye az alacsonyabb árfekvés.

A 120 órás készítmény működése az ulipristal nevű hatóanyagon alapszik, amely a sárgatest-hormon receptorának befolyásolása révén fejti ki hatását. Hatékonysága kevésbé csökken az aktustól a tabletta bevételéig eltelt idő függvényében. Hatásmechanizmusa elsősorban az ovuláció akadályozásában, vagy annak késleltetésében áll azáltal, hogy az LH szint emelkedésének gátlásán keresztül akár 5 napig is képes késleltetni a tüszőrepedést megakadályozva ezzel az esetleges nem kívánt megtermékenyülést.

Amennyiben az ovuláció már bekövetkezett mindkét tabletta hatástalan. Mivel az ovuláció időpontja előre nem megjósolható, mindkét készítményt a védekezés nélküli nemi aktust követően a lehető leghamarabb tanácsos bevenni.

Hatékonyságát nézve tehát elmondható, hogy egyik tabletta sem nyújt 100%-os védelmet a nem kívánt várandósság ellen, az ulipristal tartalmú tabletta azonban hatásosabb eredményt hoz a nem kívánt eseménytől eltelt idő hosszától függetlenül.

sürgősségi fogamzásgátlás

Időpontfoglalási igény küldése

Az alábbi űrlap kitöltésével küldje el időpontfoglalási igényét és munkatársaink felveszik Önnel a kapcsolatot.

További hírek

Időpontfoglalás

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

Amennyiben kérdése merülne fel, kérjük vegye fel ügyfélszolgálatunkkal a kapcsolatot, akik készséggel állnak az Ön rendelkezésére.