Beszélgetés a pajzsmirigy göbökről Dr. Lehoczki Viktorral

„Manapság lassan már elmondhatjuk, hogy minden második embernél kialakul pajzsmirigy göb élete során. Mi most ketten ülünk itt a budai rendelőben és én tudom, hogy nekem nincs.”  – kezdi viccesen és némi túlzással az interjút Dr. Lehoczki Viktor a ThyroCare Pajzsmirigy göb Diagnosztikai és Kezelési Központ vezetője és a  PeriodX Endokrinológia és Nőgyógyászati Központ endokrin részlegének szakmai vezetője, utalva ezzel arra, hogy egyre gyakrabban találkozik egy rutin ultrahang vizsgálat során göbös pajzsmiriggyel.

A pajzsmirigy göb orvosi szempontból egyfajta daganatnak számít, azonban nem kell tőle megijedni, mert az esetek 90%-ban jóindulatú. Az, hogy kinél miért alakul ki nem lehet egyértelműen megállapítani, azonban vannak olyan genetikai, környezeti és életmódbeli tényezők, amelyek növelik a göbösödés veszélyét.

A szakorvos több éves endokrinológiai rendelése alkalmával találkozott olyan családokkal, ahol több generációnál is kialakult pajzsmirigy göb. A kutatások és tapasztalatok is azt mutatják, hogy a göbösödésre való hajlam örökölhető, göbök keletkezésének van genetikai háttere is.

A genetikai tényezőkön kívül olyan ártatlannak tűnő élelmiszerek, mint például a káposzta is befolyásolhatja a pajzsmirigy egészséges működését. A keresztesvirágú zöldségek, mint a kelkáposzta, karalábé, karfiol vagy káposzta, úgynevezett srtumigén anyagot tartalmaznak, amelyek nagy mennyiségben fogyasztva növelik a pajzsmirigy megnagyobbodás, strúma, valamint göb kialakulásának esélyét. Természetesen ettől függetlenül nem kell teljes mértékig száműzni az étrendből ezeket a zöldséget, hiszen értékes vitaminok lakoznak bennünk, azonban ajánlott mértékletesre korlátozni a fogyasztásukat.

Egy másik tényező, amely növelheti a pajzsmirigy göbösödés esélyét és a nyilvánosságban is több szó esett róla, az a jódhiány. Közismert, hogy Magyarország egy jelentős része jódhiányos, azonban ez elmúlt években történt törekvések enyhítettek a helyzeten. Az egyik megoldás a jódozott só, aminek használata ajánlott, ha valaki jódhiányos, azonban itt is a mérték a fontos, mivel a jód nagymértékű fogyasztásával pont az ellenkező hatást érhetjük el.

Nemcsak a laikus embereket, hanem az orvostudományt is foglalkoztatja a kérdés, hogy vajon elmúlhat-e a pajzsmirigy göb kezelés nélkül. Itt is, mint sok esetben összetett folyamatról van szó, amelyet nagy mértékben befolyásol a göb mérete és a göböt ellátó erek száma. Megfigyelték, hogy nagyon kicsi, pár milliméteres pajzsmirigy göbnél van esély arra, hogy elmúlik kezelés nélkül. Ezeket a nagyon parányi göböket egy kis ér táplálja, amely megsérülhet, ezáltal akadályozott lesz, majd megszűnik a göb vérellátása. Sajnos ez nagyobb méretű göbök esetében nem tud bekövetkezni, mivel sokkal kiterjedtebb vérellátással rendelkeznek, így biztosan folyamatos kontrollt és adott esetben kezelést igényelnek.

pajzsmirigy göb

Időpontfoglalási igény küldése

Az alábbi űrlap kitöltésével küldje el időpontfoglalási igényét és munkatársaink felveszik Önnel a kapcsolatot.

Medicare

További hírek

Időpontfoglalás

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

Amennyiben kérdése merülne fel, kérjük vegye fel ügyfélszolgálatunkkal a kapcsolatot, akik készséggel állnak az Ön rendelkezésére.