Pajzsmirigy aspirációs citológiai vizsgálat

A pajzsmirigy göbök a pajzsmirigy állományában létrejövő, körülhatárolható szerkezeti eltérések. Rendszerint ultrahang vizsgálattal veszi észre a vizsgáló orvos, a nagyobb göbök azonban tapintással is érezhetőek, esetleg már szemmel láthatóak is lehetnek. A pajzsmirigy göbök jelentős része jóindulatú elváltozás, mindössze növekedési ütemük, elhelyezkedésük okozhat esztétikai zavart, vagy kedvezőtlenül befolyásolhatja környező szervek működését. A göb természetének meghatározására indokolt esetben vékonytű-biopszás vizsgálatot végzünk.
A pajzsmirigy göbök szerkezetének vizsgálatára a leghatékonyabb eszköz az ultrahang vezérelt vékonytű-biopsziás mintavétel. A mintavétel lehetővé teszi a pajzsmirigy göböt alkotó sejtek vizsgálatát, amelynek jó-, és a rosszindulatú pajzsmirigy göbök elkülönítésében van alapvető szerepe. Az aspirációs citológiai vizsgálat egyik nagy előnye, hogy az eljárással csökkenthető a felesleges sebészeti beavatkozások száma (a vizsgált páciensek közel 70-80%-nál többnyire jóindulatú elváltozás igazolódik a mintavételt követően), így gyakorlatilag egy sokkal kímélőbb, gyorsabb és költséghatékonyabb megoldást nyújt a pajzsmirigy betegek számára.
A mintavétel során precíz ultrahang követés mellett, vékony tűvel egy kisebb sejtcsoportot „szippantunk ki” a vizsgált pajzsmirigy göbből. Az ultrahang vezérelt aspirációs citológiai vizsgálattal pontosabb képet kapunk a vizsgált göbök belső állományáról, ciszták vizsgálata esetén pedig azok tartalmáról. A levett sejtmintát patológus szakorvos vizsgálja és véleményezi. Az ultrahang kép, a klinikai tünetek, valamint a citológiai eredmény figyelembevételével, minden esetben endokrinológus kezelőorvos határozza meg a további lépéseket. A mintavétel gyors és csak minimális kellemetlenség érzéssel jár, gyakorlatilag egy laborvizsgálati vérvételhez hasonlítható. Azon pácienseink részére, akik mégis némi félelmet táplálnak a tűszúrásos vizsgálattal kapcsolatban lehetőséget biztosítunk helyi érzéstelenítés igénybevételére. A lokális érzéstelenítővel kiegészített eljárást azon pácienseinknek is ajánljuk, akik esetlegesen a szúrás miatti szorongásérzés miatt igyekeznek halogatni a beavatkozást.

Időpontfoglalási igény küldése

Az alábbi űrlap kitöltésével küldje el időpontfoglalási igényét és munkatársaink felveszik Önnel a kapcsolatot.

Szolgáltatást végző orvosaink

Dr. Bakos Bence PhD

Belgyógyász-Endokrinológus szakorvos

Dr. Lehoczki Viktor

Belgyógyász-Endokrinológus szakorvos, Szakmai vezető
Időpontfoglalás

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

Amennyiben kérdése merülne fel, kérjük vegye fel ügyfélszolgálatunkkal a kapcsolatot, akik készséggel állnak az Ön rendelkezésére.