Több göbből álló strúma lézeres kezelése.

Gombócérzés, nyelési-, légzési nehézség hátterében nagyobb méretű pajzsmirigy göbök is állhatnak. Ennek kapcsán rengeteg páciens fordul Intézményünkhöz, mert biztonságos és valóban hatékony megoldást keresnek problémájukra és szeretnék elkerülni a műtéttel járó testi-lelki megterhelést. Egy valós eset leírása mentén szeretnénk megválaszolni azokat a leggyakoribb kérdéseket, amelyek a lézeres göbkezelés kapcsán beérkeznek hozzánk.

Páciensünk a pajzsmirigy bal lebenyének jelentős részét kitöltő, problémát okozó multinoduláris (több göbből álló) strúma miatt kereste fel Pajzsmirigy Központunkat. A diagnózis kapcsán korábbi kezelőorvosa műtétet és a pajzsmirigy egy részének eltávolítását javasolta a panaszok megszűntetésére. Páciensünk a műtét iránti nagyfokú szorongás érzés, és az esetleges műtéti komplikációk elkerülése miatt ezt az irányt egyelőre nem szerette volna. Alternatív megoldásként fordult hozzánk és tette le végül voksát a lézeres thermoablációs kezelés mellett, mint a jelenlegi legbiztonságosabb, legkíméletesebb, sebészi beavatkozás nélkül elvégezhető beavatkozásra.

Panaszok:
A páciensünk általános állapota jó volt, a göbök okozta kellemetlen gombócérzésen kívül egyéb panasza nem volt. Az állandóan jelen levő panasz ugyanakkor az életminőségét már jelentősen befolyásolta. Az ultrahangos vizsgálat a bal lebenyen belül nagy méretű strúmagöböket igazolt, melyek egyike a légcsövet is minimálisan eltolta, légzési panaszt egyelőre még nem okozva ezzel.

A lézeres kezelés
A lézeres kezelést megelőzően protokoll szerint 2 alkalommal elvégzett FNAB – citológiai vizsgálat – egyértelműen jóindulatú göbösödést igazolt, valamint a hangszalagok vizsgálata miatt történt fül-orr gégészeti vizsgálat sem jelölt kontraindikációt. Ennek köszönhetően a lézeres thermoablációs kezelést elvégezhettük páciensünkön.
A lézeres thermoablációs beavatkozás a kezelés számítógépes megtervezésével együtt nagyjából 1 órát vett igénybe, melyet ambuláns ellátás keretei között végeztünk. A beavatkozás során egy speciális tűt szúrtunk a panaszt okozó göbbe, amely ezután lézernyalábot továbbított a göb szövetéhez. Ez felmelegíti a göböt, amely sejtpusztulást és a göb méretének jelentős csökkenését eredményezte. A lézeres kezelés ideje alatt a páciens végig ébren volt, minimális kellemetlenséget érzett a tű bevezetésekor, a beavatkozás egyébként nem járt különösebb fájdalommal. A számítógépes tervezés mentén a lézersugár precízen kizárólag csak a kijelölt problémás területeket kezelte, elkerülve ezzel az egyéb egészséges szövetek sejtpusztulását.

Mi várható a kezelés után?
A kezelést egy 2 órás megfigyelési időszak követte, amely után páciensünket kísérővel otthonába bocsátottuk. A lézeres kezelést követően nincs szükség lábadozási időre, minimális gyengeségérzet lehetséges, de jellemzően pácienseink a kezelést követő másnap újra munkába állhatnak. A kezelést követően 3, 6 és 12 hónap múlva TSH és pajzsmirigyultrahang kontrollt írtunk elő a göb változásának nyomon követésére. A kezelést eredményeként óriás göbök esetében 50-60%-os méretcsökkenésre lehet hosszútávon számítani, fél éves kontrollra érkező páciensünknél már jól látható volt a változás, illetve ez idő alatt a panaszok is jelentősen csökkentek, illetve megszűntek.

Időpontfoglalási igény küldése

Az alábbi űrlap kitöltésével küldje el időpontfoglalási igényét és munkatársaink felveszik Önnel a kapcsolatot.

További hírek

Időpontfoglalás

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

Amennyiben kérdése merülne fel, kérjük vegye fel ügyfélszolgálatunkkal a kapcsolatot, akik készséggel állnak az Ön rendelkezésére.