Műtéti hegek nyári ápolása: Tippek a gyors és szép gyógyuláshoz

Sokan áteshetünk életünk során kisebb nagyobb műtéteken, beavatkozásokon, legyen szó nem tervezett műtétről, vagy akár egy általános anyajegy eltávolításról. Az optimális hegképződést számos dolog befolyásolja. Amennyiben a sebgyógyulás időszaka a nyári hónapokra esik, különös figyelmet kíván a friss műtéti hegek, sebek szakszerű ápolása és védelme, hiszen ez nagymértékben meghatározza a heg későbbi kinézetét.

Mire figyeljünk a friss hegek, sebek nyári kezelése során?

A nyári hónapokban a fokozott izzadás, valamint a külső környezeti hatások miatt a heges terület irritációja gyakrabban előfordulhat. A meleg időjárás miatt a sebfertőzés gyakorisága fokozódhat, kiemelten fontos ilyenkor a sebek, hegek rendszeres fertőtlenítése, valamint a magas minőségű légáteresztő tapaszok használata az optimális gyógyulás érdekében.

A friss sebek, hegek az UV sugárzással szemben is teljesen védtelenek, éppen ezért könnyebben leéghetnek a napon. A bőr aktív gyógyulási fázisában, a napsugárzás növeli a gyulladás utáni hiperpigmentációs elszíneződések megjelenésének kockázatát.

Az ideális heg-, sebkezelési rutin lépései

1. Tartsd tisztán a heget!

A friss hegeket, sebeket naponta legalább egyszer tisztítsd meg kifejezetten a sérült bőr számára kifejlesztett hipoallergén, finoman tisztító készítménnyel.

2. Szedesd ki időben a varratokat!

Az optimális hegesegés sokban múlik a varratszedés időzítésén és gondosságán. Legyen szó műtéti hegről, vagy anyajegy eltávolításról mindig kérd ki kezelőorvosod segítségét a heg további kezelésére vonatkozóan.

3. Kerüld a sérült bőrfelület húzódását!

Hogy elkerüld az esztétikailag csúnya hegesedést, gyógyulást kerüld a sebhúzódással járó tevékenységeket a műtét után néhány hétig. Viselj lenge, jól szellőző ruházatot a mechanikai irritáció elkerülésére.

műtéti hegek nyári fényvédelem

4. Használj minden nap heg-, sebápoló készítményeket!

Bőrgyógyász utasítása szerint használj minden nap célirányos heg kezelő készítményeket. Az ideális készítmény bőrnyugtató, bőrmegújító és fényvédő hatású is egyben. A hegkezelő géleken túl optimális gyógyulást biztosítanak a szilikon tapaszok is, amelyek ideálisak a kisebb hegek kezelésére és szemmel láthatóan is halványítják a heget a gyógyulási időszakban.

5. Figyelj a fényvédelemre!

A még szinte rózsaszín, gyógyulófélben lévő hegek rendkívül érzékenyek a napfényre és a külső környezeti hatásokra. A bőr aktív gyógyulási fázisában, a napsugárzás növeli a gyulladás utáni hiperpigmentációs elszíneződések megjelenésének kockázatát. Használj minden alkalommal széles spektrumú, magas faktorú (SPF50+) fényvédőt a hegek megfelelő fényvédelmére.

Bőrgyógyászati vagy műtéti beavatkozást követően minden esetben kérjük ki kezelőorvosunk tanácsát az optimális és sebápolási rutin kialakításához.

műtéti hegek fényvédelem

Időpontfoglalási igény küldése

Az alábbi űrlap kitöltésével küldje el időpontfoglalási igényét és munkatársaink felveszik Önnel a kapcsolatot.

További hírek

Időpontfoglalás

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

Amennyiben kérdése merülne fel, kérjük vegye fel ügyfélszolgálatunkkal a kapcsolatot, akik készséggel állnak az Ön rendelkezésére.