Mi a jelentősége a pajzsmirigy ultrahang vizsgálatnak?

A pajzsmirigy ultrahang vizsgálat gyors és fájdalommentes módja az elváltozások felismerésének. A diagnosztikai eljárás pajzsmirigy göbök méretének és kiterjedésének felismerésében, valamint azok utókövetésében is kiemelten fontos szerepet játszik.

Bár pajzsmirigy működési zavarok alap diagnózisához laborvizsgálatra van szükség, amely alapján megállapítható a pajzsmirigy betegség megléte (alul-, vagy túlműködés, autoimmun folyamatok), a pontos diagnózishoz elengedhetetlen a pajzsmirigy ultrahangos vizsgálata is, hiszen ez pontos képed ad a pajzsmirigy szerkezetéről, állapotáról, esetleges gyulladásos-, vagy göbös folyamatokról.


A pajzsmirigy ultrahang vizsgálat teljesen fájdalommentes, nem igényel különösebb előkészületet, mindössze 15 perc alatt elvégezhető, a kezelőorvos pedig azonnali kiértékelést ad. Mivel az ultrahang eljárás nem jár sugárterheléssel, így a vizsgálat várandósság alatt is biztonsággal elvégezhető.

pajzsmirigy ultrahang
Pajzsmirigy ultrahang nem jár sugárterheléssel így a vizsgálat várandósság alatt is biztonsággal elvégezhető

Tekintettel, hogy bizonyos pajzsmirigy eltérések nagyrésze a kezdeti időszakban szinte semmilyen panaszt nem okoz, a pajzsmirigy ultrahang vizsgálatot nem csak panaszok esetén javasolt elvégeztetni, hanem akár szűrővizsgálati jelleggel is. Az egyes elváltozások időben való felismerése jelentősen segíti a gondozási folyamatot és csökkenti a további panaszok, szövődmények kialakulásának kockázatát.

Milyen esetekben javasolt a pajzsmirigy ultrahangos vizsgálata?

  • pajzsmirigy betegségre utaló kóros laborértékek esetén
  • gyulladásos pajzsmirigy betegségek esetén
  • pajzsmirigyen található göbök vizsgálatára
  • már ismert pajzsmirigy göbök, pajzsmirigy ciszták állapotának követésére
  • látható, tapintható pajzsmirigy megnagyobbodás esetén
  • pajzsmirigy műtétek utáni állapotkövetésre

A pajzsmirigy vizsgálata mellett, minden esetben javasolt a nyaki lágyrészek és nyaki nyirokcsomók ultrahang vizsgálata is az esetleges kóros elváltozások megfelelő diagnosztizálására. Pajzsmirigy göbösödés esetén a méretében nagyobb (1cm feletti), vagy szerkezetileg gyanús pajzsmirigy göbök tekintetében, minden esetben további kivizsgálás is indokolt lehet.

Intézményünk pajzsmirigy szakorvosai szükség szerint FNAB vizsgálatot, azaz a göbök ultrahang vezérelt vékonytű-biopsziás mintavételét is elvégzik, hogy gyors és megbízható eredményt kapjunk a göb biológiai viselkedését illetően.

pajzsmirigy ultrahang

Időpontfoglalási igény küldése

Az alábbi űrlap kitöltésével küldje el időpontfoglalási igényét és munkatársaink felveszik Önnel a kapcsolatot.

További hírek

Időpontfoglalás

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

Amennyiben kérdése merülne fel, kérjük vegye fel ügyfélszolgálatunkkal a kapcsolatot, akik készséggel állnak az Ön rendelkezésére.