Menstruációs vérzés zavar? Tudd meg mi minden zavarhatja össze a ciklusodat.

A menstruációs zavarok gyakori problémát jelentenek sokak számára. Bár időnként csak alkalmi bosszúságot okoznak, van azonban, hogy hónapról hónapra komoly kellemetlenséget és aggodalmat jelentenek.

De mi számít valójában rendellenes vérzésnek és milyen tényezők állhatnak a háttérben?

A menstruációs ciklus többnyire 1-1,5 évvel az első vérzést követően válik rendszeressé.
A ciklus normál hossza jellemzően 22-34 nap és nem tart tovább 5 napnál. A normál menstruáció nem jár jelentős fájdalommal, vörösesbarna színű, nem alvadékos, híg vérzés jelentkezik.

Mikor beszélhetünk a menstruációs vérzés zavaráról?

Túl rövid vagy hosszú ciklus
Ha a ciklus 22 napnál rövidebb, vagy 34 napnál hosszabb, valószínűleg nem történt meg az ovuláció. Bár ez egy-egy ciklusban előfordulhat, rendszeres ismétlődése problémára utalhat.

Pecsételő vérzés
A pecsételő vérzés gyakori jelenség. Ez az enyhe vérzés olyan időszakokban fordul elő, amikor nem menstruálsz. Tehát előfordulhat, hogy véletlenszerűen néhány csepp pirosas-barnás vért észlelsz a fehérneműdön. Ennek hátterében számos tényező állhat, például többek között pajzsmirigyproblémák, gyulladás, fogamzásgátlók, PCOS.

A menstruációs vér mennyiségének változása
A túl kevés vagy éppen túl sok vérzés is jelezhet egyéb problémákat. A túl erős vérzés hátterében mióma, gyulladás, ciszta vagy polip, a túl kevés menstruációs vérzés, vagy a csupán 1-3 napig tartó vérzés pedig akár premenopauzára is utalhat.

Barnás folyás a menstruáció előtti napokban
A menstruáció előtt napokban tapasztalt barnás folyás progeszteronhiányra utalhat. Ez nem csak kellemetlen tüneteket okozhat, de megnehezítheti a teherbeesést és növelheti a vetélés kockázatát is.

Fájdalmas menstruáció
A fájdalmas menstruáció szintén nem normális. Hátterében többnyire endometriózis, vagy mióma állhat.

Összességében tehát a menstruációs vérzészavarok hátterében hormonális és anatómiai eltérések egyaránt állhatnak. Tekintettel, hogy a normál menstruációs vérzésben bekövetkező működési eltérések sok esetben igen összetett hormonális folyamatok eredményei, valamint hogy a háttérben számos kórállapot meghúzódhat, a panaszok átfogó kivizsgálására célszerű minden esetben nőgyógyász-endokrinológus szakorvoshoz fordulni.

menstruációs vérzészavar

Időpontfoglalási igény küldése

Az alábbi űrlap kitöltésével küldje el időpontfoglalási igényét és munkatársaink felveszik Önnel a kapcsolatot.

Medicare

További hírek

Időpontfoglalás

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

Amennyiben kérdése merülne fel, kérjük vegye fel ügyfélszolgálatunkkal a kapcsolatot, akik készséggel állnak az Ön rendelkezésére.