Az elhízás, nem feltétlenül az akaraterő hiánya

Az elhízás, nem feltétlenül az akaraterő hiánya, az esetek többségében, ettől sokkal komplexebb tényezők állnak a háttérben. A túlsúly és a sikertelen „fogyókúrák” mögött az esetek nagy részében endokrin betegségek és hormonzavarok is állhatnak. Ilyenkor megfelelő szakorvosi segítséggel deríthetők ki, hogy mi is áll pontosan a háttérben.

Hormonzavarok a sikertelen fogyás hátterében

A hormonok nem csupán az anyagcserét befolyásolják, hanem közvetlen hatást gyakorolnak az éhség- és teltségérzetünkre is. A legtöbb ember azt gondolná, hogy az elhízás pusztán a kalóriabevitel és felhasználás egyensúly felborulásának következménye, azonban a hormonok szerepe semmiképp sem elhanyagolható ebben a folyamatban.

Az INZULIN, például, az egyik legfontosabb hormon, amely részt vesz a glükóz (vér cukorszint) szabályozásában, valamint az üzemanyag és a zsír raktározásában. Ha az inzulinszintek nem megfelelőek, akkor ez növelheti a testtömeg gyarapodását.

Az ALULMŰKÖDŐ PAJZSMIRIGY szintén befolyásolja az anyagcserét, csak úgy, mint a magas KORTIZOL szint, amely növeli az étvágyat, fokozza a hasi zsír felhalmozódását, ezáltal a sikeres fogyás útjában is állhat.

Gyakori probléma a LEPTINREZISZTENCIA is, amely kifejezetten a túlsúlyos embereknél alakul ki, elsősorban a bevitt túlzott finomított és feldolgozott táplálék eredményeként. Magas BMI esetén a szervezet egy idő után leptin rezisztenssé válik, az agy téves információkat kap a zsírraktáraink állapotáról, folyamatos éhséget jelez (telítettség esetén is) és kialakul a folyamatos túlevés.

Az obezitás során folyamatosan gyarapodó zsírszövet által kialakult nem optimális alap állapotot még tovább ronthatja a magas zsírszövet által indukált hormonok további zavara is. Az így kialakult spirálban újabb és újabb endokrin elváltozások alakulnak ki, mint például a cukorbetegség, a pajzsmirigy betegség, a PCOS, a meddőség, az ösztogén dominancia vagy akár az inzulinrezisztencia.

Az elhízás, nem feltétlenül az akaraterő hiánya

Fontos megérteni tehát, hogy az elhízás hátterében álló hormonális egyensúlyzavarok megértése, kezelése és a dominóhatás megszüntetése létfontosságú és első lépés a súlycsökkentés és az egészségesebb életmód felé vezető úton.

Mi a megoldás?

Amennyiben kiderül, hogy a túlsúly és sikertelen fogyókúrák hátterében hormonális egyensúlytalanságok állnak, úgy célzott gyógyszeres kezeléssel – amelyek segítenek visszaállítani az eltolódott hormon egyensúlytalanságokat – támogatható a folyamat. A gyógyszeres terápia mellett kiemelten fontos az életmódváltás elindítása is túlsúlyos pácienseinknél, hiszen a táplálkozás megfelelő beállítása és a rendszeres testmozgás nélkül önmagában csak a gyógyszeres kezelés nem hoz hosszú távon is tartós eredményeket.

Az életmódváltásba a pszichés támogatás is beletartozik, melyben a stresszkezelés kiemelt fontosságú. A tartós stressz ún. „stressz evéshez” és megnövekedett kortizol szinthez vezet, amely további testsúly növekedést hoz magával.

Az elhízás okai és következményei tehát igen összetettek, így az elhízás elleni harcot több fronton kell megvívni. Fontos a szakorvosi támogatás és a célirányos terápiák beállítása a megfelelő támogató társzakmák (endokrinológus, diabetológus, dietetikus) együttműködésével, amely összességében járulnak hozzá a hosszú távon is sikeres és tartós fogyáshoz.

elhízás

Időpontfoglalási igény küldése

Az alábbi űrlap kitöltésével küldje el időpontfoglalási igényét és munkatársaink felveszik Önnel a kapcsolatot.

További hírek

Időpontfoglalás

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

Amennyiben kérdése merülne fel, kérjük vegye fel ügyfélszolgálatunkkal a kapcsolatot, akik készséggel állnak az Ön rendelkezésére.