Hogyan zajlik a pajzsmirigy göbökből a mintavétel?

Sokszor halljuk klinikánkra bejelentkező páciensektől a pajzsmirigy göbösödés gyanújának felmerülését követően, hogy némi félelmet táplálnak a tűszúrásos mintavételi vizsgálattal kapcsolatban és emiatt akár hónapokig is halogatják a további lépéseket. Az alábbiakban szeretnénk eloszlatni a vékonytű-biopszia vizsgálattal kapcsolatos aggodalmakat szakorvosaink segítségével.

A pajzsmirigy göbök ultrahang vezérelt finomtű-biopsziás (FNAB) vizsgálata intézményünkben az egyik leggyakrabban alkalmazott diagnosztikai eljárás. A vizsgálatnak a jó-, és a rosszindulatú pajzsmirigy göbök elkülönítésében van alapvető szerepe. Amennyiben az ultrahang kép alapján a göbök szerkezetének további vizsgálata javasolt, ez az elsőként választott jelenleg ismert leggyorsabb és legkisebb kellemetlenséggel járó vizsgálati módszer. A szerkezetileg gyanús göbök diagnózisát követően a beavatkozást nem ajánlatos halogatni, hiszen a #göb természetének mielőbbi tisztázása és az esetlegesen rosszindulatú elváltozás kizárása kulcsfontosságú. A vizsgált páciensek közel 70-80%-nál ugyanakkor többnyire jóindulatú elváltozás igazolódik a mintavételt követően.

Hogyan zajlik a göbök vékonytű-biopsziás vizsgálata?
A mintavétel során precíz ultrahang követés mellett, vékony tűvel egy kisebb sejtcsoportot „szippantunk ki” a vizsgált pajzsmirigy göbből. Az ultrahang vezérelt aspirációs citológiai vizsgálattal pontosabb képet kapunk a vizsgált göbök belső állományáról, ciszták vizsgálata esetén pedig azok tartalmáról. A levett sejtmintát patológus szakorvos vizsgálja és véleményezi. A citológiai eredmény jellemzően 4-7 munkanapon belül érkezik vissza szakorvosainkhoz. Az ultrahang kép, a klinikai tünetek valamint a citológiai eredmény figyelembevételével endokrinológus kezelőorvos határozza meg a további szükséges lépéseket. A mintavétel gyors és csak minimális kellemetlenség érzéssel jár, gyakorlatilag egy laborvizsgálati vérvételhez hasonlítható. Azon pácienseink részére, akik mégis némi félelmet táplálnak a tűszúrásos vizsgálattal kapcsolatban lehetőséget biztosítunk helyi érzéstelenítés igénybevételére. A lokális érzéstelenítővel kiegészített eljárást azon pácienseinknek is ajánljuk, akik esetlegesen a szúrás miatti szorongásérzés miatt igyekeznek halogatni a beavatkozást.

Fontos megemlíteni, hogy az aspirációs citológiai vizsgálatok általános elterjedése előtt a sebészileg eltávolított pajzsmirigy göbök mindössze 10-20 %-a bizonyult daganatos elváltozásnak, így az tűszúrásos eljárás napjainkban egy sokkal kímélőbb megoldást nyújt a pajzsmirigy betegek számára, sok esetben elkerülve a felesleges terheléssel járó műtéti beavatkozásokat.

Időpontfoglalási igény küldése

Az alábbi űrlap kitöltésével küldje el időpontfoglalási igényét és munkatársaink felveszik Önnel a kapcsolatot.

További hírek

Időpontfoglalás

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

Amennyiben kérdése merülne fel, kérjük vegye fel ügyfélszolgálatunkkal a kapcsolatot, akik készséggel állnak az Ön rendelkezésére.