Hogyan óvjuk babánk bőrét a nyári melegben?

A melegebb hónapokban a kisbabák bőrápolása különösen fontos, hiszen a magas hőmérséklet és a napsugárzás könnyebben károsíthatja a babák érzékeny bőrét. Mindezeken túl a bőr befülledése, kimelegedése kellemetlen bőrpanaszokat, kiütéseket is okozhat.

Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány tippet a nyár utolsó meleg napjaira a babák tudatos bőrápolásához:

Melegkiütés, pelenkakiütés

A meleg napokon a kisbabák szinte percek alatt nyirkosra izzadják a ruhájukat. Ez az izzadás melegkiütést okozhat a bőrön, amely apró, piros kiütések formájában jelentkezik a hajlatokban. Bár a melegkiütés ritkán válik súlyossá, mégis kellemetlen tüneteket okozhat a piciknek. Igyekezzünk ilyenkor a baba bőrét minél szárazabban tartani és kerüljük a túlöltöztetést.

A pelenkakiütés szintén gyakoribb a fülledt időben. A pelenkával fedett babapopsi a meleg napokon könnyen „bedunsztolódik”, és akár pelenkadermatitiszt is okozhat. Javasolt ilyenkor a szokásostól még gyakrabban cserélni a teli pelusokat, a pelenka alatti területekre pedig használjunk hámosító kenőcsöt. A megfelelő szellőzés érdekében tartsunk minimum 10-15 perces pelenkamentes időszakot két pelenkázás között.

Fürdés, hajmosás

Nyáron a babának is jólesik egy kellemes langyos, semmiképp sem hideg fürdő. Ez különösen lefekvés előtt ellazítja a babákat és segít a nyugodt alvásban. A fürdetéshez használjunk a baba érzékeny bőrére kifejlesztett kíméletes, tápláló, védő lipidpótló készítményeket. A hosszú fürdőzés ugyanakkor kiszáríthatja a baba érzékeny bőrét, ezt lehetőség szerint kerüljük.

Hidratálás

A melegben a babának is több folyadékra van szüksége, amely nemcsak kiszáradás miatt fontos. babák dehidratált bőre hajlamosabb a bőrproblémákra és nehezebben is regenerálódik.

Napvédelem

Bár lassan vége a nyárnak, fontos, hogy ilyenkor se feledkezzünk meg a babák napvédelméről. A csecsemők és kisdedek bőre sérülékenyebb, hiszen bőrük vékonyabb és kevesebb festékanyagot (melanin) tartalmaz. Kiemelt jelentőségű tehát, hogy olyan fényvédő készítményeket használjunk, amelyeket kifejezetten a gyermekek érzékeny bőrének igényeire fejlesztettek ki.

baba bőrápolás nyáron

Fél éves korig a csecsemők érzékeny bőrét nem ajánlott közvetlen napsugárzásnak kitenni. 3 éves korig pedig fokozottan ajánlott a fényvédőkrémek használata mellett a mechanikai fényvédelem alkalmazása is.

Mivel minden baba bőre egyedi, fontos megfigyelni a melegre adott bőrreakciókat. Tartós panaszok, vagy bizonytalanság esetén pedig kérjük gyermekbőrgyógyász segítségét, aki segít kisbabánk egyéni bőrápolási rutinjának kialakításában.

baba bőrápolás gyermekbőrgyógyász

Időpontfoglalási igény küldése

Az alábbi űrlap kitöltésével küldje el időpontfoglalási igényét és munkatársaink felveszik Önnel a kapcsolatot.

További hírek

Időpontfoglalás

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

Amennyiben kérdése merülne fel, kérjük vegye fel ügyfélszolgálatunkkal a kapcsolatot, akik készséggel állnak az Ön rendelkezésére.