Gyermekkori hemangiómák, éreredetű jóindulatú bőrelváltozások.

A gyermekkori hemangióma, egy igen gyakori jóindulatú érrendszeri elváltozás, amely a csecsemő-, kisgyermekkorban jelentkezhet és jellemzően az érrendszer fejlődésének rendellenessége miatt jön létre. A gyermekkori hemangióma sokszor már születéskor vagy az első néhány élethétben észlelhető, majd gyakran a csecsemő első hónapjaiban vagy éveiben nő látványosan. A növekedés körülbelül fél-másfél éves korig gyors ütemben tart, ezután pedig többnyire egy nagyon lassú visszafejlődés jellemző. A #tűzfolt gyakorlatilag a test bármely részén megjelenhet.

A felületes hemangiómák esetében az elváltozás a bőr felszínén helyezkedik el. Először általában egy kis piros folt formájában jelenik meg, majd fokozatosan nő és vastagabbá válik. A legtöbb esetben a felületes #hemangiómák a csecsemők életének első hónapjaiban vagy heteiben jelennek meg.
A mély hemangiómák ugyanakkor a bőr alatt helyezkednek el és többnyire a bőr alatti zsírszövetekbe nőnek. Gyakran lehetnek színesek, a baba bőrének színétől függően. A mély hemangiómák általában az élet első hónapjaiban vagy éveiben jelentkeznek a kisbabáknál.

A különböző típusú elváltozások más-más kezelési megközelítést igényelnek. A gyorsan növekvő hemangiómák, esetében sokszor gyors, azonnali beavatkozás szükséges, így a későbbiekben elkerülhetőek a méretükből és rossz elhelyezkedésükből adódó további komplikációk. Más típusú érelváltozásoknál ugyanakkor éppen a várakozás idő és a későbbi életkorban történő kezelés az, ami a gyermek érdekeit leginkább szolgálja, így nem tesszük ki kisgyermekünket a korai, fájdalmas, nem jól megválasztott kezelés okozta traumáknak.

Bár a megjelenő foltokat sok szülő valódi tragédiaként éli meg, és aggodalommal fordulnak gyermekbőrgyógyászainkhoz kisbabájukkal, fontos megemlíteni, hogy a nem veszélyes helyeken kialakuló hemangiómák esetén elegendő a megfigyelés, hiszen az elváltozás idővel spontán visszafejlődhet. Bizonyos esetekben a folyamat végén visszamaradt esztétikailag zavaró bőrelváltozást pedig kezelni szükséges. Fontos azonban, hogy a gyermekkori hemangiómát minden esetben orvosi felügyelet mellett kezeljék, és mindig konzultáljunk gyermekbőrgyógyásszal a legmegfelelőbb megközelítésről.

Időpontfoglalási igény küldése

Az alábbi űrlap kitöltésével küldje el időpontfoglalási igényét és munkatársaink felveszik Önnel a kapcsolatot.

További hírek

Időpontfoglalás

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

Amennyiben kérdése merülne fel, kérjük vegye fel ügyfélszolgálatunkkal a kapcsolatot, akik készséggel állnak az Ön rendelkezésére.