„A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé!” – Különkiadás

„A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé!” – Különkiadásában fordult a kocka és szakorvosainkat kérdeztük, hogyan élik meg az általuk végzett eljárásokat. Először az FNAB mintavételt ismerhetjük meg orvosi szemszögből.

Mit érdemes tudni az FNAB vizsgálatról?

A pajzsmirigy göbök és ciszták ultrahang-vezérelt vékonytű aspirációs citológiai mintavételét, vagyis az FNAB-t diagnosztikus céllal végezzük. Segítségével nagy pontossággal el tudjuk különíteni a jó- és rosszindulatú elváltozásokat, ezáltal csökkentve a felesleges sebészi beavatkozások számát.

Miért lehet szükség FNAB mintavételre?

Az ultrahang vezérelt aspirációs citológiai vizsgálat pontosabb képet ad a vizsgált göbök belső állományáról, ciszták vizsgálata esetén pedig azok tartalmáról. A megszúrt göbök döntő többsége szerencsére jóindulatú, azonban nagy gyakorlatra van szükség az adott elváltozás szakszerű vizsgálatához, illetve annak eldöntéséhez, hogy mikor, melyik göbből érdemes, illetve szükséges mintát venni.

Hogyan zajlik maga a mintavétel?

A páciens részéről a folyamat különösebb előkészületet nem igényel. Mintavétel előtt fertőtlenítjük a területet, majd a vizsgálni kívánt elváltozást ultrahang vizsgáló fej segítségével látótérbe hozzuk. A mintavétel ultrahang vezérlés mellett, egy vékony tű segítségével történik. A precíz ultrahang követés mellett, vékony tűvel egy kisebb sejtcsoportot „szippantunk ki” a vizsgált pajzsmirigy göbből. A tű segítségével kiszívott sejtekből ezt követően kenet készül, amelyet patológus szakorvos elemez. 

Maga mintavétel nem jár fájdalommal, azonban sok páciensnek ijesztőnek tűnhet a tűszúrás. A vizsgálat alatti kellemetlenség mérséklésére, így lehetőséget kínálunk fájdalomcsillapító kenőcs használatára, amelyet kérés esetén a mintavétel előtt 20 perccel viszünk fel a bőrre.

Mi történik a mintavétel után?

Az FNAB mintavétel utólagos szakápolást nem igényel, a páciens vizsgálat után szabadon távozhat a ThyroCare Központból. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a vizsgálat napján mindenfajta fizikai terhelés elkerülését javasoljuk, beleértve a házimunkát is. Pár napon belül a páciens kézhez kapja a mintavétel eredményét, amelynek függvényében kialakítjuk a kezelési tervet.

FNAB

Időpontfoglalási igény küldése

Az alábbi űrlap kitöltésével küldje el időpontfoglalási igényét és munkatársaink felveszik Önnel a kapcsolatot.

Medicare

További hírek

Időpontfoglalás

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

Amennyiben kérdése merülne fel, kérjük vegye fel ügyfélszolgálatunkkal a kapcsolatot, akik készséggel állnak az Ön rendelkezésére.