A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! – 6. rész

Egy kis pihenő után újból jelentkezünk „A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé!” sorozatunkkal, aminek 6. részében az ultrahang vizsgálatot elemezzük ki töviről hegyire az egyik páciensünk történetén keresztül.

„Az én történetem nem a ThyroCare Központban kezdődött, hanem egy ártalmatlannak tűnő céges vizsgálaton. Az éves munka alkalmassági vizsgálaton vettem részt. Miután az orvos megtapogatta a nyakam azt mondta, hogy sürgősen keressek fel egy endokrinológust és kérjek egy pajzsmirigy ultrahangot. Akkor még nem értettem miért. Ha valaki azt mondja nekem, hogy gond van a pajzsmirigyével, akkor számomra az azt jelenti, hogy vagy alulműködik vagy túlműködik a pajzsmirigye, ami különböző tüneteket okoz. Mivel én nem tapasztaltam semmi olyan panaszt, ami ezekre utalna, értetlenül álltam az utasítás előtt.

Természetesen szófogadó páciensként elkezdtem keresgélni olyan intézmények után, ahol végeznek pajzsmirigy ultrahangot. Nagyon eltökélt voltam aziránt, hogy megtudjam mi lehet a problémám, ezért fontos volt, hogy rövid időn belül kapjak időpontot. Így bukkantam rá a ThyroCare Központ egyik endokrinológusára.

A vizsgálatra megérkezve a doktor úr kedvesen fogadott és alaposan kikérdezte a kórelőzményemet, habár nem sok információval tudtam szolgálni. Így nem volt más hátra, mint hogy közelebbről is megnézzük a pajzsmirigyemet. A vizsgálat alatt félig ülő, félig fekvő pozícióba voltam és semmi kellemetlenségről nem tudok beszámolni, még a zselé is kellemesen hideg volt.

Az ultrahang vizsgálat első lépéseként a doktor úr megnézte a pajzsmirigyemet és készített pár képet. Én is próbáltam kíváncsian tekingetni az ultrahang gép monitorára, de bevallom világosabb és sötétebb foltokon kívül semmit nem tudtam leolvasni róla. Ezután jobbra, majd balra is el kellett fordítanom a fejem, hogy a nyirokcsomókat is szemügyre tudja venni. A vizsgálat nagyon hamar lezajlott, a végén kaptam törlőkendőt, hogy letörölhessem a maradék zselét.

Átültünk az asztalhoz és az ultrahang képemet vette elő az orvos és rámutatott egy kis foltra. Kiderült, hogy egy pajzsmirigy göböm nőt az évek során. Köpni nyelni nem tudtam, mivel azt se tudtam addig, hogy az micsoda. Így utólag belegondolva lehet jobban kellett volna figyelnem biológia órán, mert a pajzsmirigy sokkal összetettebb szerv, mint én azt hittem.

Szerencsére az orvosom mindent elmagyarázott az alapoktól kezdve és megnyugtatott, hogy a pajzsmirigy göbök jelentős része jóindulatú, de ettől függetlenül nálam már ajánlott elvégezni egy speciális vizsgálatot. Így megbeszéltünk egy következő alkalmat, ahol az ultrahang vezérelt vékonytű-biopsziás mintavétel lesz terítéken.

De az már egy következő fejezet története.”

pajzsmirigy ultrahang

Időpontfoglalási igény küldése

Az alábbi űrlap kitöltésével küldje el időpontfoglalási igényét és munkatársaink felveszik Önnel a kapcsolatot.

További hírek

Időpontfoglalás

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

Amennyiben kérdése merülne fel, kérjük vegye fel ügyfélszolgálatunkkal a kapcsolatot, akik készséggel állnak az Ön rendelkezésére.