Az 5 leggyakoribb szívbetegség tünetei: Mikor forduljunk kardiológus szakorvoshoz?

A szívbetegségek a leggyakoribb egészségügyi problémák közé tartoznak, és a korai felismerés kulcsfontosságú lehet a hatékony kezelés érdekében. Az alábbiakban bemutatjuk az öt leggyakoribb szívbetegség tüneteit, és azt, hogy mikor érdemes kardiológushoz fordulni.

Magas vérnyomás (hipertónia)

Gyakran tünetmentes, de fejfájás, szédülés és orrvérzés jelezheti. Rendszeres 140/90 Hgmm feletti nyugalomban mért vérnyomásérték esetén fontos a kardiológiai kivizsgálás.

Szívritmuszavar

A ritmuszavarok, mint a pitvarfibrilláció vagy az alacsony pulzusszámmal járó ingervezetési zavarok szívdobogás érzést, légszomjat, szédülést vagy akár ájulást okozhatnak. Ha tartós vagy gyakori ritmuszavart észlel, mindenképp keressen fel egy kardiológust.

szívbetegség kardiológia magánrendelés kardiológus

Szívelégtelenség

A szívelégtelenség tünetei közé tartozik a fokozott fáradékonyság, gyors kifáradás, légszomj (súlyosabb esetben ülő vagy fekvő helyzetben is), a lábszárak duzzanata. Ha ilyen figyelemfelkeltő tüneteket észlel, forduljon szakorvoshoz!

Koszorúér-betegség

Ezt a betegséget gyakran szorító-nyomó, ritkábban égető mellkasi fájdalom (angina) kíséri, amelyet fizikai megterhelés, stressz és időjárási fronthatás egyaránt provokálhat. A koszorúér-betegség szivinfarktushoz és komoly szívritmuszavarokhoz vezethet. Ha ilyen jellegű mellkasi fájdalmat vagy nyomást érez, mindenképp kérjen orvosi segítséget!

Szívroham

A szívroham jellemző tünetei a hirtelen fellépő, erős mellkasi fájdalom, izzadás, hányinger, légszomj, illetve a bal váll és kar, állkapocs vagy hát felé sugárzó fájdalom. Ez sürgősségi állapot, azonnali orvosi ellátást igényel.

Ha a fenti tünetek valamelyikét tapasztalja, jellemzően kardiológiai kivizsgálás indokolt. Fontos, hogy a fenti tünetek nem kizárólag szívbetegséghez köthetőek, de a szívérintettség lehetőségét mindig fontos megvizsgálni ilyen esetekben.
Ezeken a panaszokon legtöbbször lehet segíteni.

szívbetegség kardiológia magánrendelés

Időpontfoglalási igény küldése

Az alábbi űrlap kitöltésével küldje el időpontfoglalási igényét és munkatársaink felveszik Önnel a kapcsolatot.

További hírek

Időpontfoglalás

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

Amennyiben kérdése merülne fel, kérjük vegye fel ügyfélszolgálatunkkal a kapcsolatot, akik készséggel állnak az Ön rendelkezésére.