A cöliákia, hétköznapi nevén gluténérzékenység (lisztérzékenység) egyre gyakrabban diagnosztizált felszívódási zavarral járó autoimmun betegség. Felnőtt korban a betegség számos esetben csak hosszabb idő elteltével és rendszerint más kórállapotok kivizsgálása során kerül felismerésre. Gyakran más autoimmun állapotok (leggyakrabban autoimmun pajzsmirigy gyulladás – Hashimoto betegség) társbetegségeként is jelentkezik. A tünetek hátterében a táplálékkal bevitt glutén, illetve annak egyik összetevőjével a gliadin nevű fehérjével szembeni túlérzékenység áll.
Milyen tünetek utalhatnak gluténérzékenységre?
- puffadás érzés
- általános hasi fájdalom
- nagy mennyiségű, laza széklet
- megfelelő étkezés melletti testsúlycsökkenés
- vashiány, vérszegénység
- fáradékonyság
- vitamin hiány (D-, E-, K,- A-, B12)
- nyomelem, kalcium és magnézium hiány
Panasz esetében kiemelten fontos az elváltozást időben felismerni és a gluténmentes diétát mihamarabb beállítani. Endokrinológiai – gasztroenterológiai szakorvosi és dietetikai gondozással, megfelelően beállított gluténmentes étrenddel tünetmentesség érhető el.