IUD felhelyezés

Az IUD, azaz méhen belüli fogamzásgátló eszköz az egyik legelterjedtebb fogamzásgátlási módszer világszerte. Napjainkban két típusa ismert: a réztartalmú fémszállal bevont műanyag spirál, valamint a hormon tartalmú, fémszál helyett egy hormon leadó rendszert tartalmazó eszköz.
A réz spirál működési elve a spermiumok mozgásának gátlásán, a méhüreg saját környezetének megváltoztatásán és a petesejt beágyazódásának megakadályozásán alapul.

A hormon tartalmú spirálok esetében folyamatos kis dózisú hormon kibocsátás történik a méh nyálkahártya felé, így a hormon tartalmú IUD eszköz esetében további hatások is érvényesülnek, mint például a méhnyálkahártya elvékonyodása, a petevezetők mozgásának csökkenése, valamint a méhnyak “nyákdugója” sűrűbbé válik,ezáltal a spermiumok számára nehezebben átjárható. Mindezek együttesen segítik a nem kívánt várandósság létrejöttének megakadályozását.

A hormon tartalmú spirálok fogamzásgátlási hatékonysága magasabb a fogamzásgátló tabletták hatékonyságánál. Ez annak is köszönhető, hogy a spirált értelemszerűen „nem lehet elfelejteni bevenni”, továbbá egyéb gyógyszerek vagy egy esetleges emésztőszervi betegség sem befolyásolják a hatását. Amíg a hormon tartalmú spirál által kibocsátott hormon kizárólag helyileg hat, addig a fogamzásgátló tablettában található hormonok nem lokálisan hatnak, hanem a testben létrehozott hormonszintek megváltoztatásának segítségével szabályozzák a petefészek működését.

Nem szült nőknél a kisebb méretű hormon tartalmú spirál is felhelyezhető. Ez az eszköz, javasoltan 3 évig maradhat fenn, ezt követően eltávolítani vagy cserélni szükséges. Ez az időszak a már szült nők esetében „normál méretű” spirál viselése mellett általában 5 – illetve típustól függően – 10 évre változik.

A spirál használata ajánlott mindazoknak, akik:

  • Hosszú távú és hatékony fogamzásgátló módszert keresnek, amely hormonális mellékhatásoktól mentes.
  • Nem szenvednek olyan betegségben, ami miatt a kombinált fogamzásgátlás előnyösebb (pl. PCOS)
  • Hagyományos hormonális fogamzásgátlási módszert valamilyen okból (pl. véralvadási probléma) nem alkalmazhatnak.
  • Az eszköz a szoptatás ideje alatt is biztonságosan alkalmazható.

Az IUD eszköz felhelyezése (eltávolítása) nőgyógyászati szakrendelésünkön történik. A felhelyezés optimális időpontja lehetőség szerint a menstruáció utolsó napjaira vagy közvetlenül utána esik, mert ebben az időszakban a méhnyak nyitottabb állapotban van, a felhelyezés így könnyebb. A felhelyezés feltétele az egy éven belüli negatív citológiai eredmény, illetve negatív hüvelyi ultrahang vizsgálat. Egyéni mérlegelés alapján felhelyezés előtt szóba jön a méhnyak szexuális úton terjedő fertőzésekre irányuló szűrése is. A spirál felhelyezést követően további a nőgyógyászati kontroll vizsgálat minden esetben a kezelőorvos által előírt időszakokban, de többnyire – amennyiben egyéb köztes panasz nem jelentkezik – évenként egyszer elegendő. Nőgyógyászati éves méhnyakrák szűrés spirál viselése mellett is kivitelezhető és szükséges, tehát ezen fogamzásgátlási módszer mellett is ugyanolyan kiemelt jelentőségű a rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálat.

Időpontfoglalási igény küldése

Az alábbi űrlap kitöltésével küldje el időpontfoglalási igényét és munkatársaink felveszik Önnel a kapcsolatot.

Szolgáltatást végző orvosaink

Dr. Szűcs Márta

Szülész-Nőgyógyász, Endokrinológus szakorvos

Dr. Madár István

Szülész-Nőgyógyász szakorvos

Dr. Nagy Eleonóra

Szülészet-Nőgyógyászat Klinikai orvos

Dr. Halász György László

Szülész-Nőgyógyász, Endokrinológus, Diabetológus szakorvos

Dr. László Dániel

Szülész-Nőgyógyász, Endokrinológus Szakorvos, Szakmai vezető

Kapolcsódó szakterületek

Időpontfoglalás

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

Amennyiben kérdése merülne fel, kérjük vegye fel ügyfélszolgálatunkkal a kapcsolatot, akik készséggel állnak az Ön rendelkezésére.