Labordiagnosztika

A labordiagnosztika a kardiológiában alapvető eszköz a szív- és érrendszeri betegségek diagnosztizálásában, monitorozásában és kezelésében. A laborvizsgálatok segítségével számos fontos biomarker (jelzőanyag) mérhető a vérben, a vizeletben vagy más testnedvekben, amelyek a szív működéséről, a vesefunkcióról, a hormonális egyensúlyról és a gyulladásos folyamatokról adnak információt.

A labordiagnosztika célja

  • Betegségek diagnosztizálása: Számos szívbetegséghez jellemző laboratóriumi eltérések társulnak. A laborvizsgálatok segítenek elkülöníteni a különböző szívbetegségeket, például a szívinfarktust, a szívelégtelenséget vagy a szívizomgyulladást.
  • Betegségek súlyosságának meghatározása: A laborértékek alapján sok esetben a betegség súlyossága is megbecsülhető, ami fontos a kezelés tervezésénél.
  • Kezelés hatékonyságának monitorozása: A laborvizsgálatok segítségével nyomon követhető a betegség alakulása és a kezelés hatékonysága.
  • Kockázatbecslés: Egyes laborértékek alapján a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata is megbecsülhető.

Gyakori kardiológiai laborvizsgálatok

  • NT-proBNP: Ez a biomarker a szívizom megterheltségét jelzi, és a szívelégtelenség diagnosztikájában és monitorozásában játszik fontos szerepet.
  • HbA1c: A vércukorszint hosszú távú kontrolljának mutatója. A magas vércukorszint növeli a szívbetegségek kockázatát.
  • TSH: A pajzsmirigyhormon-stimuláló hormon. A pajzsmirigy alul- vagy túlműködése, főként pedig gyulladásos megbetegedése szívbetegségekhez, még gyakrabban makacs szívritmuszavarokhoz vezethet.
  • Vizelet fehérje: A vizeletben megjelenő fehérje a vesék károsodására utalhat, ami gyakran társul a szívbetegségekkel.
  • Troponin: A szívinfarktus egyik legspecifikusabb markere.

A laborvizsgálati eredmények jelentősége

A laborvizsgálati eredményeket mindig az orvos értékeli az anamnézis, a fizikális vizsgálat és más diagnosztikai eljárások eredményeivel együtt. A kapott eredmények alapján az orvos pontosabb diagnózist tud felállítani, és ennek megfelelően hatékonyabb kezelési tervet tud kialakítani.

A laborvizsgálatok csak egy részét képezik a kardiológiai diagnosztikának. Az orvos a laboreredmények alapján további vizsgálatokat is elrendelhet, például EKG-t, szívultrahangot vagy szívkatéterezést.

A labordiagnosztika elengedhetetlen a szívbetegségek diagnosztizálásában és kezelésében. A különböző laborvizsgálatok segítségével a szív működéséről, a vesefunkcióról és a hormonális egyensúlyról kaphatunk értékes információkat, amelyek alapján a kezelőorvos pontosabb diagnózist tud felállítani és személyre szabott kezelési tervet tud kialakítani.

laborvizsgálat kardiológia magánrendelés budapest

Időpontfoglalási igény küldése

Az alábbi űrlap kitöltésével küldje el időpontfoglalási igényét és munkatársaink felveszik Önnel a kapcsolatot.

Szolgáltatást végző orvosaink

Dr. Gelei Anna Ágnes

Kardiológus Szakorvos

Dr. Simkovits Dániel

Vezető Kardiológus Szakorvos

Kapolcsódó szakterületek

Időpontfoglalás

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

Amennyiben kérdése merülne fel, kérjük vegye fel ügyfélszolgálatunkkal a kapcsolatot, akik készséggel állnak az Ön rendelkezésére.